Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis

Kodėl pavojinga sausa burna?



Yra daug receptinių ir nereceptinių medikamentų, kurie mažina seilėtekį. Tokia “sausos” burnos būsena yra labai pavojinga, nes sumažėjęs seilėtekis ne tik sukelia diskomfortą žmogui, tačiau ir labai padidina dantų ėduonies bei dantenų uždegimo riziką.

Tokių ligų kaip depresija, nerimas, nutukimas, alergija , arterinė hipertenzija, persišaldymas, Parkinsonas, astma, viduriavimas gydymas gali turėti šalutinį poveikį – burnos sausumą, dar vadinamą kserostomija.

Kserostomija gali būti kaip gretutinė būklė sergant diabetu, ŽIV/AIDS, Alzheimeriu, anemija, cistine fibroze, reumatoidiniu artritu, Sjorgeno sindromu.
Gydymas radiacija, chemoterapija gali iššaukti burnos sausumą. Kvėpavimas per burną taip pat gali būti kserostomijos priežastis.

 Kserostomija sukelia nemalonius pojūčius: klampumą burnoje, pastovų troškulį, žaizdeles burnoje ar sutrūkusius lūpų kampučius, sausumą gerklėje, perštėjimą liežuvyje, tampa sunkiau kalbėti, sutrinka miegas. Visa tai veikia gyvenimo kokybę.
Tačiau sausa burna ypatingai padidina riziką susirgti dantų ėduonimi arba dantenų uždegimu, kuris negydomas progresuoja į periodontitą. Periodontitas yra  dažniausia dantų netekimo priežastis vyresniame amžiuje.

Kaip elgtis, kai kankina burnos sausumas?

1.     Valykite dantis su fluoro turinčia pasta
2.     Naudokite tik minkštą arba labai minktą šepetėlį
3.    Kasdien švelniai valykite tarpdančius su tarpdančių siūlu. Jei dantenos kraujuoja, nedelsiant kreipkitės pas odontologą ar burnos higienistą
4.     Jei naudojate skalavimo skysčius, būtinai naudokite tik be alkoholio, nes jis taip pat sausina burnos gleivinę
5.    Venkite dažno cukraus turinčio maisto ar gėrimų vartojimo, o po saldžių gėrimų ar maisto stenkitės praskalauti su vandeniu dantis
6.     Dažnai vartokite vandenį
7.     Vaistinėse pabandykite rasti produktų, palengvinančių burnos sausumą

Naktį naudokite oro drėkintuvą, kad sumažintute burnos sausumo sukeliamą diskomfortą.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą