Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. rugsėjo 7 d., pirmadienis

Kodėl tėvai turėtų valyti vaikams dantis



 Išsiaiškinę, kad dantis reikia pradėti valyti jiems neišdygus, toliau susiduriame su klausimu, kada vaikas gali pats išsivalyti dantis.  Auginantys dvimetinukus drąsiai atsakys, kad jų vaikas jau tvirtai griebiasi dantų šepetėlio ir nori pats valyti dantis.  Tačiau ar tikrai verta didžiuotis tokiu vaiko savarankiškumu?
Dantų valymas susideda iš daugybės smulkių judesių dantų šepetėliu, kurių tikslas išvalyti minkštą apnašą nuo dantų paviršiaus. Procesas reikalauja daug kruoštumo ir kantrybės, nes reikia  išvalyti 20 dantų visus paviršius, todėl manoma, kad tik pradinukai (6-7 metų) , išmokę smulkios motorikos (rašyti rašytines raides) gali patys valyti savo dantis su suaugusio priežiūra. Iki to laiko tėvai turėtų valyti savo vaikams dantis su šepetėliu bei tarpdančių siūlu, taip užtikrindami kokybišką dantų valymą.
Tačiau kaip pasiekti, kad jaunesni nei 6-7 metų vaikai neprieštarautų dantų valymui. Visada naudokite tik minkštą dantų šepetėlį, turėkite atsarginį naują šepetėlį nenumatytiems atvejams, pradžioje naudokite tarpdančių siūlą su laikikliu, bus patogiau. 
Jei vaikas griebia šepetėlį iš jūsų rankų, pabandykite susitarti ir laikykite dantų šepetėlį kartu su vaiku. Pavalę kartu, pasistenkite pabaigoje patys kruopščiai nuvalyti sukamais judesiais visus dantų paviršius. Paaiškinkite, kad dantų valymas yra dviejų darbas, taip pat galite leisti, kad vaikas su jūsų šepetėliu pavalytų jūsų dantis.


Žaiskite, sugalvokite dainelę dantų valymui ar eilėraštuką. Papasakokite pasaką apie vaiko dantukus, sugalvokite jiems vardus, kalbėkite  su vaiko dantimis. Pasakykite vaikui, kad dantukai labai džiaugiasi, kai juos išvalote ir būna liūdni, jei išvalote blogai. Taip sudominsite savo vaiką ir jis tikrai leis, kad jūs išvalytute jo dantis.
Taip pat aiškinkite vaikui, kuo baigiasi dantų nepriežiūra. Pasidalinkite savo patirtimi apie dantų gydymą, jei tokią turite.
Nepamirkškite naudoti vaikišką dantų pasta su fluoru, ant šepetėlio uždėkite ne didesnį nei žirnis dantų pastos kiekį. Išvalius dantis užtenka kartą praskalauti gurkšniu vandens




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą