Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

Ar naudoti skalavimo skystį?



Burnos priežiūros priemonių pramonė turbūt labiausiai suinteresuota, kad mes valytume dantis. Ir kuo daugiau priemonių naudosime, tuo geriau. Atkreipkite dėmesį į dantų pastos reklamą. Visada dedama dantų pastos per visą šepetėlio šerelių plotį. Tikrai perteklinis kiekis, užtenka žirnelio dydžio dantų pastos kiekio. Bet kuo daugiau vienu metu sunaudosime, tuo greičiau kitą pirksime.

Dantų pastos, kramtomosios gumos ar skalavimo skysčio reklama mus pasiekia  žymiai dažniau nei mūsų odontologas ar burnos higienistas, todėl ir mūsų higienos įgūdžiai dažniau formuojami reklamos. O reklama  tikrai ne visada teisybė.

Labiausiai pastaruoju metu jaučiuosi atakuojama skalavimo skysčių reklamų. Viena vaistinė net tokią programą “nupiešė”: valom dvi minutes dantis šepetėliu, tarpdančius – tarpdančių siūlu, o baigiame skalavimo skysčiu.  Tarsi skalavimo skystis turėtų tapti rutinine procedūra. Ši reklama, žinoma, buvo sugalvota skalavimo skysčio gamintojo. Kai kurie skalavimo skysčių gamintojai visai nesikuklina, o rekomenduoja skalauti ne tik ryte ir vakare, bet ir po kiekvieno užkandžio. Kad skalauti būtina, neisginčiju, bet dažniausiai užtenka tą padaryti su vandeniu.



Kada reikėtų vartoti skalavimo skystį? Skalavimo skystį reikėtų vartoti tik paskyrus odontologui ar burnos higienistui. Specialistas, matydamas problemas, parekomenduos tinkamiausią jūsų atvejui. Esant dantenų uždegimui, po chirurginių intervencijų skirs skalavimo skystį, veikiantį antimikrobiškai, toks skalavimo skystis turi tam tikrą chlorheksidino ar kitos antibakteriškai veikiančios sudėtinės dalies kiekį. Tačiau tokių skalavimo skysčių negalima naudoti pastoviai. Yra pastebėta, kad chlorheksidinas,  pavartojus jį dvi savaites, gali nudažyti dantis. 

Skalavimo skystis tikrai nevalo dantų, kaip teigia reklamos. Tik šepetėliu mes kokybiškai mechaniškai nuvalome apnašas nuo dantų paviršiaus, o tarpdančius- su tarpadančių siūlu ir šepetėliu. Atkreipkite dėmesį į populiarių skalavimo skysčių sudėtį, ten rasite nuo 21% iki 26% alkoholio. Kai tai žinote, ar dar kyla noras kasdien dantų valymo rutinoje naudoti skalavimo skystį, duoti jį vaikams?

Daugybė žmonių dirba, kad sukurtų mums naują poreikį. Toks, mano manymu, yra burnos skalavimo skystis. Skalavimo skystis yra alkoholio, konservantų ir nedidelio kiekio gaivinančių medžiagų mišinys, kuris išskalavus suteikia apgaulingą šviežumo jausmą burnoje, o iš tikrųjų visą “švarinimo” darbą atlieka dantų šepetėlis ir tarpdančių valymo priemonės.

Dantų skalavimo skystis turi būti skiriamas kaip gydomoji priemonė, bet neturėtų netapti kasdieninės burnos higienos priemone.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą