Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Dantų silantai - dėti ar nedėti



Dantų silantai – tai plastikas, skirtas užpildyti gilias nuolatinių dantų kramtomųjų paviršių vageles, kurias gali būti sunku išvalyti dantų šepetėliu. Tai prevencinė priemonė, skirta išvengti dantų ėduonies kramtomųjų paviršių vagelėse. Būtent šiose vietose vaikams dažniausiai išsivysto dantų ėduonis. 

Amerikos Dantistų Asociacija ( ADA) dantų silantus kaip tinkamą profilaktikos priemonę pripažino 1976 metais. Tyrimai rodo, kad nuo 20 % iki 40 % vaikų JAV turi silantus. 

Silantais rekomenduojama dengti pirmųjų nuolatinių krūminių dantų vageles 6-14 metų vaikams. Šiuo metu Lietuvoje vykdoma profilaktinė programa ir  vaikų dantų dengimas silantais yra apmokamas VLK, todėl visi vaikai gali gauti šią profilaktinę priemonę nemokamai.

Silantų tarnavimas labai priklauso nuo paciento burnos higienos įgūdžių, silantų uždėjimo kokybės, taip pat reguliarių profilaktinių vizitų, kurie leidžia stebėti silanto kokybę, nes kartais silantai gali aptrupėti ir tai padidina ėduonies riziką.

Kadangi silantas yra plastiko gaminys, tad kartais tėvai nerimauja dėl BPA. Pačiame silante bisfenolio nėra, jis susidaro tik dedant silantą ant dantuko,  iki 95% jo yra išplaunama su vandeniu procedūros metu.

Todėl silantas gali būti naudojamas kaip profilaktikos priemonė vaikams, apsauganti nuolatinių dantų kramtomuosius paviršius nuo ėduonies. Tačiau tėvams labai svarbu skirti pakankamą dėmesį dantų valymui, užkandžiavimų dažniui bei reguliariai lankytis pas burnos sveikatos specialistą patikrinimui.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą