Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Kas bendra tarp vaikų nutukimo ir dantų ėduonies?

foto: http://tridentfnp.com

Turbūt sutiksite, kad apie mitybą šiomis dienomis kalbama daug ir dažnai. Ir ne be reikalo. Nutukimas tapo pasauline epidemija, paliečiančia vis daugiau žmonių. Maisto perteklius, o ne badas tapo didesnė problema. Nutukimas tapo daugybės lėtinių ligų priežastimi.

Žmonių, turinčių ėduonies pažeistų dantų pasaulyje  yra ne mažiau nei kenčiančių dėl nutukimo. Pasaulinė Sveikatos Organizacija nurodo, kad dantų ėduonies paplitimas suaugusių tarpe yra arti 100%. Taigi dantų ėduonies epidemija jau turėjo būti paskelbta, ar ne?

Vaikystė yra labai svarbus gyvenimo tarpsnis, kurio metu mes įgyjame nemažai mus visą gyvenimą lydėsiančių įpročių, todėl labai svarbu, kad įgytume sveikatai naudingų įpročių, o ne priešingai.

Anglijos mokslininkus sudomino, koks ryšys tarp moksleivių, turinčių viršsvorio problemų ir ėduonies pažeistų dantų. Ar tai tie patys ar skirtingi moksleiviai?

2011- 2012 metais pasak Anglijos mokslininkų, nutukimas ir dantų ėduonis buvo pagrindinės Anglijos vaikų problemos.     Tarp penkiamečių 9,4 % vaikų turėjo viršsvorį ir 28% turėjo dantų ėduonį.    Šios problemos vaikams augant linkę gilėti. Tarp vienuolikmečių viršsvoris pasitaiko jau 19,1% vaikų, o dantų ėduonies paplitimas padidėja iki 34%.  
Abi problemos rimtos, viršsvoris yra atsakingas už  lėtinių ligų išsivystymą, o dantų ėduonis įtakoja vaikų gyvenimo kokybę.   Visuomenės sveikatos specialistai Anglijoje nustatė, kad didelė atsakomybė už šias sveikatos problemas tenka cukrui. Per didelis cukraus kiekio suvartojimas ne tik žymiai padidina  gaunamų kalorijų skaičių, bet ir turi įtakos dantų ėduonies išsivystymui. Taip pat šių problemų gilumui įtakos turėjo fizinis aktyvumas, perteklinis maisto kiekis, socialinė ir finansinė šeimos padėtis.
O kaip Lietuvoje?   Ar nutukimas aktuali problema Lietuvos vaikams, nes juk dantų ėduonies paplitimas tarp Lietuvos vaikų kelis kartus didesnis nei tarp Anglijos.                                                              


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą