Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

Visa tiesa apie dantų šepetėlį



Dantų šepetėlis yra labai svarbi burnos higienos priemonė. Gal netgi svarbiausia. Su dantų šepetėliu nuvalome iki 70% dantų paviršiaus. Todėl labai svarbu išsirinkti tinkamą šepetėlį, jį tinkamai prižiūrėti ir laiku keisti nauju.

Dantų šepetėliai skiriasi savo dydžiu, kietumu ir veikimo principu.

Dantų šepetėliai kūdikiams dažniausiai gaminami su silikoniniais arba labai minkštais nailoniniais šereliais. Jie skirti pamasažuoti kūdikio dantenas. Šių šepetėlių galvutė labai maža, kad tilptų kūdikio burnoje ir jam nesukeltų valant dantis diskomforto. Taip pat galima rasti dantų šepetėlių iki 3metų amžiaus vaikams, 4-8 metų. Vėliau jau galima naudoti standartinius dantų šepetėlius, skirtus suaugusiems. Visi šie šepetėliai skiriasi galvutės dydžiu.

Taip pat šepetėliai skiriasi šerelių kietumu. Galite rasti kietų, vidutinio minkštumo, minkštų ir labai minkštų dantų šepetėlius. Visiems šeimos nariams rinkitės minkštus arba labai minkštus. Kieti ir vidutinio kietumo šepetėliai yra netinkami valyti dantis, nes intensyvūs valymo judesiai su tokiu šepetėliu gali pažeisti dantenas ir dantų emalį. Rinkitės tik sintetinio pluošto šepetėlius.


Šepetėliai dar skirstomi į rankinius, elektrinius ir ultragarsinius.  Rankiniai mums turbūt labiausiai pažįstami- tai mums įprasti dantų šepetėliai. Elektriniai šepetėliai neturi aiškių pranašumų prieš rankinius, tačiau kai kuriais atvejais elektriniai šepetėliai labai praverčia vaikams, senesniems žmonėms, sergant artritu ar kita liga, dėl kurių sutrinka rankų judesiai. Tačiau labai svarbu valant tiek su rankiniu, tiek su elektriniu šepetėliu nenaudoti per didelio spaudimo prie danties, kad nepažeisti dantenų ir emalio. Beje tas pats galioja ir ultragarsiniams šepetėliams, nuo elektrinių jie skiriasi tiesiog žymiai didesniu apsisukimų skaičiumi per minutę.

Svarbu atsiminti, kad geras dantų šepetėlis yra nenusidėvėjęs dantų šepetėlis. Todėl reguliariai keiskite savo dantų šepetėlį nauju. Atlikite tą ne rečiau nei kas trys mėnesiai, o jei pastebite, kad šereliai pradeda linkti į šalis, pirkite naują ir greičiau.


Taip pat nepamirškite kiekvieną kartą po naudojimosi dantų šepetėliu jį išplauti ir pastatyti galvute į viršų. Neseniai viena JAV kompanija net pristatė dantų šepetėliui užvalkalą, kad apsaugotų jį nuo vonios kambaryje besiveisiančių bakterijų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą