Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Ką reikia žinoti apie burnos higieną, sergant cukriniu diabetu




Sergamumas diabetu pasaulyje nepaliaujamai didėja, šią tendenciją pastebime ir Lietuvoje. Diabetas yra lėtinė liga, kurios nekontroliuojant vystosi įvairios komplikacijos. Daug yra kalbama apie diabetinės pėdos priežiūrą, bet ar žinojote, kad žmonės, sergantys diabetu, turi žymiai didesnę riziką susirgti dantenų ligomis. Dantenų ligos yra pagrindinė suaugusiųjų dantų netekimo priežastis.

Sergant diabetu pagrindinis uždavinys tampa gliukozės kiekio kontroliavimas kraujyje.  Mokslininkai nustatė, kad ne tik gliukozės kiekis kraujyje įtakoja dantenų uždegimą, bet ir uždegimą sukeliančios bakterijos didina cukraus kiekį kraujyje. Todėl negydomas dantenų uždegimas gali bloginti pačio diabeto eigą.

Šalia dantenų problemų, seragntiems diabetu gali atsirasti grybelinė infekcija, opelės, sukeliančios skausmą bei burnos sausumas, kuris padidina dantų ėduonies riziką.

Todėl sergantieji diabetu turi skirti pakankamą dėmesį savo burnos higienai. Nepamirškite valyti dantis ar protezus du kart dienoje. Naudokite tik minkštą dantų šepetėlį. Kadangi dantų šepetėlis kaupia bakterijas, nepamirškite jį reguliariai kas trys mėnesiai pakeisti nauju.

Dantis valykite sukamaisiais judesiais,  taip pašalindami bakterijas, esančias ant dantų paviršiaus. Švelniai pamasažuokite dantenas, bet stenkitės jų nepažeisti. Kietas ar  nusidėvėjęs šepetėlis padidina sužeidimų riziką, o juk sergant diabetu žaizdelės sunkiau gyja.

Kadangi valant dantis šepetėliu lieka neišvalyti tarpdančiai, tai ten esančias bakterijas pašalinkite tarpdančių šepetėliu ar siūlu bent kartą dienoje prieš valant dantis šepetėliu.

Esant burnos sausumui stenkitės vartoti pakankamai vandens, kramtyti kramtomą gumą ar naudoti priemones burnos sausumui mažinti.


Sergantys diabetu žmonės yra mažiau atsparūs bakterinėms infekcijoms, todėl ir  greičiau suserga dantenų uždegimu. Kaip ir bet kuri infekcija, stiprus dantenų uždegimas didina cukraus kiekį kraujyje bei apsunkina diabeto kontrolę. Todėl  kasdieninė burnos higiena yra tokia pat svarbi kaip ir diabetinės pėdos priežiūra, norint kontroliuoti šią lėtinę ligą.

Parengta pagal www.diabetes.org

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą