Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Ko mes galėtume pasimokyti iš senovės romėnų?

Nuotrauka:EPA


Nors senovės romėnų laikais odontologinė pagalba buvo visiškai minimali lyginant su šiomis dienomis, tačiau jų dantys buvo žymiai sveikesni už šiuolaikinių žmonių.

Tyrinėdami Pompėjos miesto gyventojų palaikus, žuvusius ugnikalnio išsiveržimo metu, mokslininkai turėjo unikalią galimybę prisiliesti prie to meto kasdienybės. Magnetinio rezonanso būdu ištirti palaikai parodė, nuo ko žuvo nelaimingieji Pompėjos gyventojai, kuo jie maitinosi, kokiomis lėtinėmis ligomis sirgo.

Vienas įdomiausių atradimų mokslininkams pasirodė tai, kad rastuose palaikuose, nepriklausomai nuo jų amžiaus,  didžioji dauguma dantų buvo sveiki, nepaliesti dantų ėduonies. Vienintelė problema, su kuria susidūrė senovės romėnai, buvo dantų nusidėvėjimas, ko gero susijęs su dantų kaip įrankių naudojimu.

To meto romėnai maitinosi panašiai, ką mes šiandiena vadiname Viduržemio jūros dieta, taigi vartojo daug daržovių, vaisių, sūrio, jūros gėrybių ir labai mažai cukraus. Kaulų tyrimai atskleidė, kad į Pompėją tiekiamas vanduo turėjo fluoro, tad romėnų, niekad neturėjusių dantų šepetėlių, dantys buvo sveiki.

Šie moksliniai atradimai tik dar kartą patvirtina, kad teisinga mityba gali padėti išvengti dantų ėduonies.

Europoje dantų ėduonies epidemija prasidėjo XVI amžiuje, kai cukrus tapo prieinamas didesnei daliai žmonių ir kadangi rafinuoto cukraus vartojimas toliau didėja, dantų ėduonis taip pat pažeidžia daugelio žmonių dantis ir šiandien.



Parengta pagal telegraph.co.uk

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą