Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. spalio 25 d., sekmadienis

Dantų akmenys



Dantų akmenys  susidaro mineralizuojantis minkštoms dantų apnašoms. Jei valant dantis lieka nepašalintų minkštų apnašų ant danties paviršiaus, tai tokios apnašos ilgainiui mineralų esančių seilėse dėka virsta dantų akmenimis. Dantų akmenys yra kieti ir dantų šepetėliu jų nuvalyti yra neįmanoma.

Dantų akmenys linkę kauptis žmonėms, kurie visai ar prastai valo dantis, nevalo tarpdančių su tarpdančių siūlu, valgantiems tik minkštą maistą, turintiems sutrikusį seilėtekį, susigrūdusius dantis. Dantų akmenys gali būti nuo gelsvos iki juodos spalvos( rūkantiems). Dantų akmenys gali kauptis virš dantenų ir/ar po dantenomis.

Dantų akmenys nėra tik estetinė problema.  Jie mechaniškai dirgina dantenas, be to sudaro puikias sąlygas bakterijoms kauptis, todėl vystosi dantenų uždegimas. Negydomas dantenų uždegimas progresuoja ir dėl bakterijų toksinų bei organizmo imuninio atsako pradeda tirpti kaulas, laikantis dantį, todėl negydant dantenų uždegimo atsiranda tikimybė prarasti dantį. JAV apie 70%  netekusių danties žmonių neteko danties dėl periodonto ligų. Taigi bedantystė labiau gresia ne dėl danties ėduonies, o dėl periodonto ligų.


Dantų akmenis reikia reguliariai šalinti. Tą atlikti gali burnos higienistas, todėl reikėtų kartą į metus ar į pusmetį apsilankyti pas specialistą. Burnos higienistas jums atliks profesionalią burnos higieną, t.y. pašalins dantų akmenis, esančius virš dantenų ir po dantenomis, nupoliruos dantų ir plombų paviršius, patars, kaip efektyviai valyti jūsų dantis.

Reguliariai šalindami akmenis , užkirsite kelią gingivito ir periodontito išsivystymui ir išvengsite didelių problemų, susijusių su šių ligų gydymu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą