Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. spalio 18 d., sekmadienis

Kodėl kartais tenka traukti sveiką dantį?

Daug kalbama apie dantų ėduonį, tačiau tai nėra vienintelis pavojus, tykantis dantų.  Nemaža dalis Lietuvos gyventojų kenčia ir nuo apydančio ligų. Dėl 70% dantų netekimo yra kaltas periodontitas.
 Kas yra periodontitas? Tai bakterijų sukeltas lėtinis uždegimas, kurio metu pažeidžiami  dantį supantys audiniai: dantenos, periodonto raištis, cementas, alveolės kaulas.
 Kaip vystosi periodontitas? Esant nepakankamai gerai burnos higienai, ant dantų kaupiasi dantų apnašos, kurios ilgainiui kalcifikuojasi  ir virsta dantų akmenimis. Dantų akmenų su šepetėliu neįmanoma nuvalyti. Giliau dantenų kišenėje už akmenų kaupiasi bakterijos, kurios išskiria toksinus, todėl kyla dantenų  uždegimas. Odontologui ar burnos higienistui pašalinus akmenis ir palaikant gerą burnos higieną, gingivitas yra lengvai išgydoma liga. Tačiau negydomas gingivitas virsta periodontitu, t.y. apydančio uždegimu. Didėja tarpas tarp danties ir dantenų, formuojasi dantenų “kišenės”. Organizmo imuninė sistema kovoja su bakterijomis, kurios išplinta žemiau dantenų linijos.  Dėl bakterijų toksinų ir imuninio atsako pradeda tirpti kaulas ir pažeidžiami raiščiai, laikantys dantis, todėl negydant periodontito dantys pradeda klibėti ir galiausiai iškrinta. Požymiai, įspėjantys apie periodontitą: Pastovus blogas kvapas iš burnosParaudę/patinę dantenosDantenų kraujavimasSkausmas kramtantNusileidę dantenosJautrūs dantysPradėję klibėti dantys  Jei turite bent vieną simptomą , nedelsiant kreipkitės pas odontologą ar burnos higienistą.

Naujausi moksliniai tyrimai patvirtino, kad sergantys periodontitu turi didesnę riziką susirgti diabetu ir širdies bei kraujagyslių susirgimais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą