Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. spalio 27 d., antradienis

Sveikos dantenos- sveika širdis



Švedijos Orebro universiteto mokslininkai žurnale “Infection and Immunity” išspausdino straipsnį apie dantenų būklės ir širdies susirgimų ryšį.


Mokslininkai tyrinėjo bakteriją Porphyromonas gingivalis, kuri yra atsakinga už periodontito - sunkios dantenų infekcijos išsivystymą, kuri pažeidžia dantenas, dantų raiščius bei aplinkinį kaulą.
Mokslininkai atrado, kad P. gingivalis pakeičia baltymų, sukeliančių uždegimą kraujagyslėse, genetinį kodą, ko pasekoje vystosi uždegimas ir aterosklerozė koronarinėse kraujagyslėse, kurios aprūpina širdį krauju.
 Aterosklerozę sukelia prie arterijų sienelių prikibę riebalai, cholesterolis ir kitos medžiagos, kurios mažina kraujagyslių elastingumą bei užkemša šias kraujagysles.

Ankstesni moksliniai tyrimai jau įrodė, kad pacientų, patyrusių širdies smūgį, koronarinėse arterijose buvo rasta bakterija P. gingivalis.

Klinikinės medicinos profesoriaus Torbjörn Bengtsson atlikti tyrimai paaiškino šių atradimų molekulinį mechanizmą. P. gingivalis enzimai sukelia aortos lygiųjų raumenų  uždegimą.

Taigi šis tyrimas atskleidžia ryšį tarp periodonto ligų ir širdies susirgimų. Dabar mokslininkams belieka atrasti markerius, kurie leistų anksti diagnozuoti šiuos pakitimus ir gydyti abi ligas.






Paruošta pagal Medical News Today

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą