Laimingi vaikai su sveikais dantimis

Laimingi vaikai su sveikais dantimis
sveiki dantys

2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Tiesa ar melas apie dantis



Aš paveldėjau silpnus dantis iš savo tėvų.  Mes negalime paveldėti silpnų dantų, nebent polinkį sirgti periodonto ligomis ar tam tikrą sąkandį, tačiau žymiai didesnę įtaką mūsų dantims daro įgauti įpročiai vaikystėje iš mūsų tėvų. Ar tėvai nuo ankstyvos vaikystės mums įdiegė kasdieninį dantų valymą, ar reguliariai vedė patikrinti dantis, ar suformavo teisingus mitybos  įpročius, o gal nesutrukdė tokiems žalingiems įpročiams kaip nagų kramtymas ar piršto čiulpimas. Taigi tėvai turi didelę įtaką mūsų dantų sveikatai, bet daugiau mūsų gyvensenai, o ne paveldimumui.

Visos plombos turi būti reguliariai keičiamos.  Šiuolaikinės medžiagos, naudojamos odontologijoje, yra labai kokybiškos ir patvarios, todėl teoriškai plomba gali laikyti visą gyvenimą, ji nesensta ir dėl to jos keisti nereikia. Dažniausia problema, dėl kurios tenka keisti plombą, yra aplink plombos kraštus išsivystęs naujas ėduonis. Todėl turint plombas dantyse, ypatingai kruopščiai nuvalyti reikia plombuotus paviršius, kad ten nesikauptų bakterijos, kurios sukelia ėduonį. Beje ėduonį sukeliančios bakterijos maitinasi cukrumi, todėl kiekvieną kart pavalgę nepamirškite išsiskalauti dantų, o jei turite galimybę - ir išsivalyti dantų šepetėliu.

Valymas su tarpdančių siūlu daugiau žaloja dantenas, nei duoda naudos. Tikra tiesa ta, kad jei mes teisingai naudojame tarpdančių siūlą, tai šansų pažeisti dantenas neturime. Su tarpdančių siūlu išvalome tas vietas, kurių nepasiekia dantų šepetėlis: tarpus, kur liečiasi dantys bei tarpus tarp danties ir dantenų, vadinamus dantenų vagelėmis. Išvalydami tarpus, kur liečiasi dantys, mes mažiname riziką atsirasti tarpdančių ėduoniui. Valydami tarpdančių siūlu dantenų vageles mes užkertame kelią kauptis apnašoms, kurios laikui bėgant mineralizuojasi ir tampa kietos, tada vadinamos dantų akmenimis. Dantų akmenų namie pašalinti neįmanoma, tai gali padaryti tik specialistas.

Mano dantų sveikata neturi nieko bendra su mano bendra organizmo būkle.  Kai susergate ir kreipiatės pas gydytoją, jis dažnai išklausinėja jūsų ir jūsų šeimos istoriją, kas kuo sirgo, tačiau dažniausiai jūsų nepaklaus apie jūsų dantų būklę. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad jūsų burnos sveikata įtakoja visą jūsų sveikatą. Tie, kas serga gingivitu ar periodontitu, turi didesnį polinkį sirgti diabetu, širdies ir kraujotakos ligomis, Alzheimeriu ar net depresija.  Kai kurie tyrimai įrodo, kad būtent burnoje esančios bakterijos patenka į kraujagysles ir dalyvauja aterosklerozės išsivystymo mechanizme. Taigi bendra sveikata prasideda nuo burnos sveikatos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą